Domaine les Gandins

Domaine les Gandins

Rijke historie, rust en ontspanning in het hart van Frankrijk

@ Neem contact op voor informatie over onze beschikbaarheid

Historie

Domaine les Gandins behoorde vanaf de 16e eeuw tot de Heerlijkheid van Saint-Julien gelegen in de Auvergne te Culliat, destijds bekend onder de naam "La -Cour".

Meester Philibert Bonnelat, heer van Clerat, advocaat in het parlement, heeft op 16 September 1674 zijn neef de rechten toegekend van de leenhoeve "La Grand-Cour", gelegen in de parochie van Saint Cyprien en behorende tot de heerlijkheid van Saint-Julien van Culliat.

In November 1720 heeft Mr. Jean- Joseph Martin, heer van Fremont, lijfwacht van zijne Majesteit, het landgoed gekocht. Hij betaalde de eigenaar destijds met de overdracht van drie stukken grond gelegen in de parochie van Saint Cyprien.

historie maison 1938 mariage Maison 1984
Het huis in 1938 Huwelijk op Les Gandins Het huis in 1984

Aan het einde van de 18e eeuw werd het domein Les Gandins en al zijn bijgebouwen en gronden, in beslag genomen van Vincent Martin-Fermont, en openbaar verkocht. Het gehele Landgoed werd gegund aan Louis Lacroix, tegen betaling aan de Republiek van 172.600 francs.

Begin 19e eeuw behoorde het Domein toe aan Claude Lacroix, Onder-luitenant van de Nationale Garde van de gemeente Saint- Germain- de- Salles. Lacroix werd op 3 februari 1803 op Les Gandins geboren.
Volgens het Kadaster had Les Gandins in 1834 een oppervlakte van 52 hectaren en behoorde toe aan Jean-Baptiste en aan Claude Lacroix, inmiddels bevorderd tot Kapitein van de Nationale Garde.

Om zijn domein te vergroten verwerft Jean-Baptiste Lacroix op 1 januari 1837 de molen van Plagne en annexeert hij de weide en het veld rond de molen gelegen aan de grens met Ceron.
Zijn eigendom liep langs de Sioule, "van de jonge hindes tot de diepe alkoven" en passeerde de rivier op de doorwaadbare plaatsen.

In 1876, werd Les Gandins bewoond door André Crozat, 43 jaar, geboren te Paray-sous-Briailles in 1832, zijn vrouw Marie-Antoinette, hun dochter Marie-Antoinette en Pierre-Jean-Baptist hun 13 jarige zoon en drie knechten, in totaal zeven bewoners.

In 1910 behoorde het Domaine toe aan Marie-Antoinette Crozat, geboren als Lacroix de weduwe van André Crozat.

In 1946 werd Domaine les Gandins verkocht aan Georges-Adrien Gilberton en zijn vrouw Jeanne-Juliette. Georges Gilberton bekleedde een hoge functie bij de Franse Energie Maatschappij EDF. Hij vroeg begin jaren 50 de gemeenteraad toestemming om een water tappunt op te richten in de Sioule, om een irrigatienet te installeren op zijn landerijen. Het pomphuis staat nog altijd op het Landgoed.
Gilberton heeft het Landhuis verbouwd naar de huidige staat, destijds was het Domaine meer dan 100 hectaren groot, de gîtes werden bewoond door de landarbeiders, knechten en bedienden.

In 1981, na het overlijden van Georges Gilberton, zijn de landerijen van het Landhuis gesplitst. Heden ten dage is het Landgoed 10 hectare groot. Na 1981 is het Landgoed nog driemaal in andere handen overgegaan, totdat de rijke historie van Domaine les Gandins vanaf 30 november 2012 wordt gecontinueerd door de huidige bewoners.

Domaine les Gandins anno 2012
Momenteel staan Gastvrijheid, Rust & Ruimte centraal op dit prachtige landgoed. In het Landhuis worden drie Chambres d'hôtes (gastenkamers) verhuurd, daaromheen verspreid de authenthieke gebouwen welke zijn omgevormd tot gîtes (vakantiewoningen), de camping in het park (kleine camping), 10 Openair Lodges (ingerichte vakantiewoningen onder canvas) en 2 chalets.

Daarnaast zijn er op het Domaine veel dieren te vinden, zoals: katten, konijnen, schapen, kippen, een schildpad en in de zomer grazen Charrolais-koeien in de omliggende weiden.

 

Partners

30+ kids  bijzonderplekje

TOP